Et lykkeligt liv afhænger af relationer

Forskning: Et næsten 80 år langt studium viser, hvad der skal til for at leve et langt, lykkeligt liv. Det er hverken økonomisk rigdom eller berømmelse.

0

Tilbage i 1938 indvilgede 724 amerikanske drenge i at deltage i en livslang undersøgelse. Formålet var at kortlægge, hvad der holder mennesker raske og gør dem lykkelige.

Mens drengene endnu var teenagere, svarede de fleste, at de ville stræbe efter rigdom og berømmelse, fordi det ville gøre dem lykkelige. Men med alderen ændrede deres svar sig markant, skriver videnskab.dk

Ensomhed slår ihjel

Ud af de 724, som har deltaget i undersøgelsen siden 1938 er kun 60 i live i dag, ligesom projektet har skiftet direktør undervejs, oplyser Robert Waldinger, som i dag udgør undersøgelsens fjerde direktør. Han er ikke i tvivl om, hvad der er afgørende for vores livsglæde.

– Det er helt tydeligt i dette studium, at hvad der gør mennesker lykkelige og giver dem et langt liv, er gode relationer. Om det er til venner eller familie. Gode relationer holder os i live, mens ensomhed slår ihjel, siger Robert Waldinger, der er professor ved Massachusetts General Hospital i Boston, i en TED Talk.

Lykkelig på trods

Forsøgspersonerne blev opdelt i to grupper. Den ene gruppe havde trådt deres barnesko i et slumkvarter – den anden gruppe var blevet optaget på det amerikanske universitet Harvard. Som årene er gået har undersøgelsen vist, at mænd fra begge grupper har brudt den sociale arv på både godt og ondt.

Trods deres forskellige opvækst og udvikling, var de fleste enige om, at gode relationer er afgørende for et godt og lykkeligt liv.

– Ensomhed er som gift. Folk, der er mere isoleret fra andre, end de vil, er mindre lykkelige, og deres overordnede sundhed falder hurtigere sammen med deres hjernefunktion. Generelt kan vi se, at de lever et kortere liv, forklarer Robert Waldinger i videoen.

– Selvom man med alderen kan opleve smerter, så var dem med de gode relationer stadig lykkelige på trods. Dem, der ikke havde de her gode relationer, var mere plaget af deres smerter, som påvirkede deres lykke, fortæller Robert Waldinger.

Han pointerer, at gode relationer kræver tid, men forsikrer, at det er værd at afsætte tid til at opbygge og pleje dem.

Undersøgelsen fortsætter og inkluderer nu cirka 2.000 børn af de oprindelige 724 mandlige forsøgspersoner fra 1938. Desuden har konerne til mændene undervejs fået lov til også at indgå i forskningsprojektet, skriver Videnskab.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Skriv venligst din kommentar
Skriv venligst dit navn her