Dyrk motion – eller find et andet arbejde

Dansk virksomhed indfører krav om obligatorisk motion på arbejdspladsen. Og ikke nok med dét – medarbejderne skal også følge en særlig kostplan. Kort sagt: tak ja til ordningen – eller find et andet job. Grov tvang eller god timing? En undersøgelse viser, at danskerne er positive overfor obligatorisk motion på jobbet.

0

Tvungen motion på arbejdet – hvordan lyder det i dine ører? Det er muligvis det nye sort inden for sundhed og ansættelseskontrakter.

Den danske virksomhed Chili Security i Odense, der arbejder med IT-sikkerhed, har gjort alvor af at have sunde medarbejdere og træder blandt banebrydende virksomheder forrest i rækken på sundhedkontoen.

Fra årsskiftet har virksomhedens medarbejdere skullet gennemgå et 8 uger langt obligatorisk træningsforløb med en ekstern motionsekspert 2 gange om ugen i et forsøg på at høvle sygefraværet ned.

Siden har virksomheden filet et supplement til: en særlig kostplan, som medarbejderne skal følge.

Positiv reaktion fra medarbejderne

Det nye træningsprogram, som bliver en del af medarbejdernes aflønnede arbejdsdag, falder umiddelbart i god jord hos virksomhedens ansatte. Og hos den enlige mor i virksomheden, falder det som vand på et tørt sted:

– Jeg er alenemor til 3 små børn, og jeg har ikke tid til at træne eller gå op i mig selv på den måde. Så at vi får det her på arbejdspladsen, det er råfedt, siger Sendi Grabonjic til tv2.dk.

Hver anden dansker er med på idéen

Timingen er langt fra skæv fra Chili Securitys side. Tværtimod vidner den om mere end god fremfor grov tvang ifølge en undersøgelse foretaget af Megafon for TV 2.

Hele 48 procent danskere mener, det er en god idé at indføre tvungen motion for lønmodtagere som en obligatorisk del af deres arbejde. 32 procent synes, det er en dårlig idé, mens 17 procent hverken er for eller imod, og de sidste 2 procent ved ikke.

Forsker: Dårlig idé

Risikoen ved at indføre obligatorisk motion på arbejdspladsen er, at nogle vil føle det som en ekstra indsats, som man skal kunne performe, advarer Henrik Lambrecht Lund, som er lektor ved institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet.

– Det kan meget let føles som om, der bliver presset noget ned over hovedet på en, og at det opleves som en krænkelse, siger han til TV 2.

Henrik Lambrecht Lund går derfor ind for et uforpligtende tilbud fra arbejdsgiverne ved at stille motionsrum til rådighed for medarbejderne, som de kan benytte på frivillig basis.

Direktør: Tallene viser at vores idé virker

Den administrerende direktør i Chili Security er langt fra enig med lektoren fra Roskilde Universitet. Tværtimod er han overvist om, at tvungen motion er det rigtige valg for hans virksomhed.

Siden han fra årsskiftet gennemførte tvungen motion på arbejdspladesen er sygefraværet faldet fra 9 til 3 procent.

– Hvis vi kan sørge for at effektivisere medarbejderne, når de er på job, og vi har mindre sygefravær, så er det alt værd, siger administrerende direktør Martin Larsen.

Han er ikke i tvivl om at den tvungne motionsordning giver bedre tal på virksomhedens bundlinje: den arbejdstid, der går til motion i arbejdstiden, dækkes af det lavere sygefravær.

Martin Larsen står derfor klar på sit krav om tvungen og betalt motion i arbejdstiden – både til nuværende medarbejdere og fremtidige. Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, kan man spare en ansøgning til firmaet.

– Så skal de jo bare finde et andet sted at arbejde. Det er ret simpelt. Alle har et valg, slutter han.